September ’21 Bulletin

Lieve Fifty-One Ladies

Ik mijmer op dit moment over het afgelopen half jaar..
De pandemie, kwakkelzomer, wateroverlast …een activiteiten.. geen clubbezoeken….
Het is een bladzijde die ik snel zou willen omslaan, maar toch heeft het ons ook even laten stilstaan bij ons druk leven. Soms keuzes maken…..
We hebben ervaren dat we  mensen zijn, die niet zonder vriendschappen en familie kunnen. Onze inzet voor  Fifty-One,  die  hulp en steun bieden aan onze zwakkeren in de maatschappij. Daar doen we het allemaal voor.
Ik kijk er alvast naar uit om maandelijks weer samen te komen met mijn club, de draad weer opnemen, activiteiten organiseren..

Onze vrienden/vriendinnen van D101 zou ik een hart onder de riem willen steken. Deze regio is hard getroffen door de wateroverlast. Hulp is daar vast en zeker welkom. Vele clubs hebben hun hulp al aangeboden op de één of andere manier.
Het wordt ons  nogmaals duidelijk gemaakt dat de natuur sterker is dan onszelf,  deze extremen zeggen genoeg….
Vanuit FOI zal er hulp aangeboden worden, zodra er een zicht is op de noden. Dit zal toegelicht worden op het Congres. Ook vind je de nodige info in de nieuwsflash van FOI.

We kijken weer uit naar De Dag in de Zoo, deze zal doorgaan op Zaterdag 02 oktober en is in een nieuw kleedje gestoken.

Het district heeft enkele vakantievergaderingen gehad om 2e helft van het werkjaar voor te bereiden.

Clubs zullen najaarsactiviteiten plannen, maar kijken vooral uit naar het samenkomen, de vriendschappen, nieuwe besturen vormen….

De informele vergadering  op Maandag 23 augustus  was georganiseerd door D102. Vanuit D102L waren er clubs aanwezig. Dank aan D102 dat we hieraan deel mochten nemen.  
Het is belangrijk dat we met alle districten samenwerken aan een toekomst van Fifty-One, dat we digitaal vooruitgaan, nieuwe leden kunnen aanwerven, website, Fifty-One laten groeien tot een mooie  beweging, waar iedereen zich in kan vinden.

Er is  een  inter-districtsvergadering  geweest  met de 4  gouverneurs ivm het bulletin.

Het  congres gaat door op 16 oktober in Enghien.  

We komen weer op snelheid en kijken vooruit ……

Ik wens jullie een mooie start van het werkjaar, geniet van de vriendschappen en geniet van elkaar.

Linda Seegers
Gouverneur D102L

Beste vrienden,

De zomer is bijna voorbij. Vele clubs hebben voor het eerst weer een vakantieactiviteit kunnen organiseren. Een fijn weerzien van vrienden, terug warme contacten. Wij hopen dat de club vergaderingen terug “bijna-normaal” kunnen plaatsvinden weliswaar met de nodige covid-save horeca regels. We kunnen terug plannen maken! Veel succes hiermee!


De kracht van communicatie
Als trotse ambassadeurs kunnen wij allen samen het imago uitdragen van onze eigen Fifty-One Club. En dat dat doet iedere club met veel fierheid! Hoe kunnen wij elkaar versterken.
Wij als district hebben de voorbije maanden gewerkt aan een meer jaren plan. Wij hebben onze toekomst-doelen bepaald en gekozen voor een nieuwe aanpak. Een investering in de toekomst van onze clubs. Een investering in het merk Fifty-One.

Wij formuleerden twee doelstelling:

  1. De unieke eigenschappen en kernwaarden van Fifty-One clubs in de kijker zetten en concreet maken.
  2. Bijdrage aan de samenleving en het vrijwillig engagement voor kwetsbare groepen in de kijker zetten.

Met als rode draad Fifty-One en jullie clubwerking in het bijzonder.

De aantrekkingskracht van onze clubs vergroten is ons doel. 
Op 23 augustus hebben voorzitters, communicatieverantwoordelijken en ook geïnteresseerde leden kunnen horen wat wij bedoelden. Dank u aan de aanwezigen en fijn dat jullie samen met ons de eerste stap gezet hebben.

Ondertussen hebben jullie allen een mailing ontvangen over dit event en ook de presentatie van de voordracht.

De kracht van enthousiasme.

Fijn dat jullie met veel enthousiasme de draad terug opnemen. Fijn dat jullie met veel enthousiasme jullie  dynamische clubwerking heractiveren. Jouw eigen club waar het de moeite waard is om deel van uit te maken. Jouw eigen club waar het de moeite waard is om twee keer per maand te blijven samenkomen.
“Clubeigenheid typeert iedere club en dat is goed!”
Ik wens jullie allen een dynamische club toe!

Leo Janssen,
Gouverneur D102

Fifty-One Knokke Heist

Elk kind aan de lapTOP” ontvangt 5 nieuwe laptops 

Met het project “Elk kind aan de lapTOP” wil spelotheek De Wip de toegang tot kwaliteitsvol digitaal materiaal voor alle gezinnen in Knokke-Heist blijven garanderen.  Het project richt zich vooral op kinderen en jongeren die zich in kwetsbare situaties bevinden en die niet beschikken over degelijk IT-materiaal. Tegelijk  kunnen ook studenten hogeschool of universiteit alsook volwassenen die onderwijs volgen hier een laptop lenen.
Ten gevolge van Covid-19 bleek dat een grote groep leerlingen geen toegang hadden tot een laptop of computer. Toegang tot een laptop of computer is op vandaag noodzakelijk om deel te kunnen nemen aan het onderwijs.  Het tekort aan voldoende digitale middelen is een chronisch probleem geworden!

“Elk kind aan de lapTOP” is nu een volwaardig nieuw uitleenproject dat zeker en vast onze steun verdient.  Fifty-One Club Knokke-Heist kwam in contact met Spelotheek De Wip via ons lid Yves Coucke van Yccom-IT.

Fifty-One Club Knokke-Heist schenkt 5 nieuwe laptops twv € 4.750 en hoopt hiermee opnieuw een helpende hand te zijn in de toekomst voor jongeren in de maatschappij.
Mevr. Karolien Schotte, coördinator van Spelotheek De Wip nam de nieuwe laptops in ontvangst.
Ondertussen ontving Spelotheek de wip een extra schenking van 4 volledig gereviseerde, kwaliteitsvolle laptops twv  € 1.400.  
Op de foto vlnr Bernard Steyaert, Dr. Kristof Pierets, Jan Mortier, Yves Coucke en Karoline Schotte.

Fifty-One Club Brugge:
Zomertreffen, wadeling De Haan

Na vorig werkjaar de machtsoverdracht en het Zomertreffen noodgedwongen te moeten afgelasten kunnen we dit werkjaar uiteindelijk terug samenkomen.

Een mooie afsluiter van een toch terug bizar corona-jaar. Onze voorzitter koos voor een prachtige locatie, het statige Grand Hotel Belle Vue in kustgemeente De Haan.
Een combinatie van het Zomertreffen en de machtsoverdracht, het protocolaire laten we even voor wat het is, dankbaar dat we terug gemoedelijk samen kunnen zijn.  
Om 11u wordt er verzameld aan de kiosk op het pleintje voor het Grand Hotel Belle Vue voor een wandeling door de mooie Concessie onder begeleiding van 2 gidsen.

Na de wandeling, omstreeks 12u30, worden we verwacht in Bistro Place Royal. Het weer laat toe het aperitief op het terras te nemen. Men serveert er een frisse en lekkere crémant van Belgische origine Rufus genaamd, heel lekker.

Er wordt vlijtig over allerlei gebabbeld, de sfeer zit er duidelijk in.

Herinnering 

Fifty-One Club Halle

Uitstap naar Brugge

ALLES KOMT GOED…

We ondergingen een gespekt programma voor maag en geest dat we met 16 deelnemers goed hebben verteerd. Het weer was parapluachtig net niet geheel traumatisch om het in Brugse Triënnale stijl te zeggen.

Rustige stad nog in post coronatijd maar met een onuitputtelijk aanbod historisch en cultureel erfgoed.

Voor sfeer en gezelligheid alvast in een dikke tien.  Voor het eten en drankstops zeker een welverdiende  9.

Voor de uitgaven zien we achteraf de score maar we hielden alleszins een mooi evenwicht met onze budgetprospectie vooraf.  Een cava’tje als aperitief bij het Minnewater ontbrak dus niet. Het thema “Brugse Trauma” hebben we zeker uitgerafeld met uitgebreide  uitleg van Bernadette (echtgenote), onze protocol  Liévin en de schoolmeester voorzitter.

Ook niemand verdronken tijdens de reien rondvaart. De empathische volbloed kapitein mocht er zijn met exclusieve zichten op Brugge’s mooist.

Een vleugje lyrische Gezelle in een gezellige stad….  en meer moest het niet zijn.

Onze paardjesmolen is weeral aan ’t draaien ver weg van de dance macabre, de gepinde zitbanken en de poertoren.
“Brave z’en es gien gave”…(dixit bobonne  Dominique Persoone) maar zijn chocola geeft zeker een lekker nasmaak aan onze geslaagde uitstap.

Hieronder enkele  culinaire foto’s om na te genieten en de afwezigen wat te laten lekkerbekken… een licht trauma voor ons dieet weliswaar. 

Anderzijds heeft elke deelnemer zeker zijn dagelijkse voetstappenplan onder de zolen gelopen…  

Iedereen keerde veilig en enigszins vermoeid huiswaarts…maar top tevreden. Brugge meer dan een aanrader dus.

Fifty-One Noord-Limburg

Steunt de Klimroos

Op donderdag 3 juni mocht Jasmien Hooyberghs, directielid bij dienstencentrum De Klimroos, namens De Klimroos een cheque ter waarde van 2882,80 EUR in ontvangst nemen. Weldoener van dienst is service club ‘Fifty-One Noord-Limburg’!

Chris Martens, voorzitter van ‘Fifty-One Club Noord-Limburg’, zegt hier samen met ondervoorzitter Ignace Van Herck graag het volgende over: “Het gaat er ons om dat we een project steunen dat in deze tijden van corona nog meer het verschil maakt dan normaal. Ook het lokale gegeven is belangrijk. Deze keer kwam De Klimroos op onze radar. Eén van hun projecten sprak ons meteen aan. Hiervoor wilden we gaan, en dus heeft elk clublid zijn/haar steentje bijgelegd, want activiteiten organiseren en op die manier sponsoren was dit jaar geen optie!”

Jasmien licht toe: “Concreet gaat dit project over dienstkledij. Voor corona hielden we het in de verschillende woonvormen graag huiselijk en dus droeg ons personeel eigen kledij, geen uniform. Dat veranderde toen corona in ons leven kwam. Ter bescherming van zowel onze zorggebruikers als van ons personeel, gingen we op zoek naar werkkledij die hiervoor dienst kon doen.

We wilden echter niet inboeten op de manier waarop we met onze zorggebruikers omgingen. Corona zorgde al genoeg voor de verplichte afstand tussen elkaar en dus kozen we voor kledij in verschillende vormen en kleuren. Hierdoor voelt het werken in dienstkledij niet ‘klinisch’ aan, maar net heel huiselijk en warm.”

Ook in de toekomst zal het dienstencentrum voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel, een fysieke handicap en/of een neurologische aandoening deze dienstkledij blijven gebruiken, gezien het toch meerdere voordelen heeft naar hygiëne en comfort toe. Jammer genoeg kon dit niet gesubsidieerd worden door de overheid en dus zijn ze erg blij dat Fifty-One Club Noord-Limburg hen hierbij geholpen heeft.

Dienstencentrum De Klimroos zegt hiermee graag een welgemeend dankjewel!

Kunst voor het Goede Doel’, in de Keunekapel te St. Idesbald/Koksijde op zaterdag 9 en zondag 10 oktober 2021.

Fifty-One Westkust

Een begeleide erfgoedwandeling in De Panne

De begeleide “Art Deco” wandeling met als gids Noël Hoste, ir. bouwkunde en ook natuurgids, was een aangename ontdekking.
Aan de wisselende  bouwstijlen in de Albert Dumontwijk (beschermde wijk) en de nabije buurten komt bijna geen einde.

Na een uitgebreide geschiedkundige uitleg over het ontstaan van de gemeente De Panne startten we de wandeling vanop de markt.
Tijdens de tocht van circa één uur komen heel wat bouwstijlen aan bod : art deco, modernisme, cottages, art nouveau.

De tijd was te kort om alle huizen uitvoerig te bewonderen, maar we kregen toch een mooie impresssie van wat deze badstad aan bouwkundige pareltjes te bieden heeft.